Header Ads

Aztek Takvimi

Aztek Takvim Taşı
Aztek Takvim'i 365 günlük güneş yılı ve 260 günlük dinsel yılı birleştiren Tonalpohualli denilen bir takvim sistemdir.

Aynı Maya Takvimi'nde olduğu gibi(burdan örnek almışlar), 13 döneme bölünen 20 şer günlük dinsel yıl ve 18 aya bölünen 20 şer günlük yıl ayrıca şans getirmediğine inanılan 5 günü kapsayan (nemontemi) bir yıldan oluşuyordu.

Her 52 yılda bir,aynı maya takviminde olduğu gibi,Aztek yılları birbirlierine göre aynı hizada olurdu.Bu olay "Yeni Ateş Töreni" bir diğer ismiyle "Yılların Bağlanması" adıyla kutlanırdı ve bu olaya hazırlık olarak evlerdeki ve tüm kutsal ateşler söndürülürdü.Ama rahipler törende heycanın tavan yaptığı yerde yeni bir kutsal ateş yakarlardı.Aztek halkı bunun hemen ardında ocaklarındaki ateşi yeniden alevlendirir ve şölene giderlerdi.

Aztek Takvim Taşı 1790 yılında Mexico'da bir katedralin restorasyonu sırasında bulunmuştur.Bazalttan yapılma bu taş 3.7 metre çapında ve 25 ton gibi dev bir eserdir.

Günümüzde Mexico Ulusal Antropoloji Müzesi tarafından sergilenen taşın ortasında Tonaiuth´un yani Aztek Güneş Tanrısı'nın yüzü görülmektedir.Bu sebepten dolayı yüzün çevresinde dünyanın 4 eski çağını sembolize eden ve tanrının geçmiş biçimlerini yansıtan kare şeklinde 4 pano vardır.Bu panolarıda Aztek ayının 20 gününü sembolize eden işaretler çevreler.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.